Philips Personal Best Peak Flow Metar

18,71 

Očitanja na mjeraču vršnog protoka govore vam koliko su vam otvoreni dišni putovi kako biste mogli kontrolirati astmu.

Redovito mjerenje vršnog protoka zraka, odn. PEF-a, (od engl. peak expiratory flow) korisna je metoda samokontrole plućne funkcije kod ljudi koji boluju od astme. Mjeri se jednostavnim i pristupačnim spravicama, tzv. PEF-metrima.

Očekivana (odn. “normalna”) vrijednost PEF-a nije jednaka za sve ljude. Ona ovisi o dobi, visini i spolu. Da biste izračunali Vašu očekivanu vrijednost PEF-a, unesite tražene podatke, a rezultat je prikladno upisati na svoj osobni PEF-metar, ukoliko ga imate.

Na zalihi

Šifra: 1910264 Kategorija: Oznake: , , ,

Opis

Što je mjerač vršnog protoka?

Mjerač vršnog protoka cijenom je pristupačan, prijenosan, ručni uređaj za osobe s astmom koji se upotrebljava kako bi se izmjerilo koliko dobro zrak prolazi iz pluća. Mjerenje vršnog protoka s pomoću tog mjerača važan je dio kontroliranja simptoma astme i sprječavanja napada astme te bi trebalo biti dio vašeg osobnog akcijskog plana za astmu.

Zašto trebam mjeriti snagu daha?

Vršni protok mjera je koja pokazuje koliko brzo možete ispuhati zrak iz pluća kad snažno izdahnete nakon punog udaha. Ta mjera zove se “vršni izdisajni protok” ili “PEF”. Praćenje PEF vrijednosti jedan je način na koji možete znati je li astma pod kontrolom ili se pogoršava1. Zatim, u kombinaciji s propisanim planom terapije astme, možete poduzeti odgovarajuće mjere kako biste vratili kontrolu nad astmom.

Praćenje astme

Ako je astma pod kontrolom, dišni putovi bit će otvoreni pa ćete moći brzo ispuhati zrak iz pluća, što će rezultirati očitanjem visokog vršnog protoka. Međutim, ako astma nije pod kontrolom, dišni putevi će se suziti te nećete moći tako brzo ispuhati zrak, što će rezultirati očitanjem nižeg vršnog protoka.

Kako se mjeri?

Vršni protok mjeri se pomoću malog ručnog uređaja koji se zove mjerač vršnog protoka. Ljestvica je u jedinicama litara po minuti (lpm). Kad puhnete u usni nastavak, mali indikator će se pomaknuti ovisno o tome koliko brzo pušete. Indikator će se zaustaviti na mjestu koje predstavlja vrijednost vršnog protoka. Najviša očitana vrijednost od tri pokušaja treba se zabilježiti kao osobno najbolje očitanje vršnog protoka.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Philips Personal Best Peak Flow Metar”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)