Kurkuma i kurkumin

Kurkuma (Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice đumbirovki koja potječe iz južne Azije i smatra se jednim od najmoćnijih prirodnih lijekova koji pomažu u očuvanju zdravlja i produženju životnog vijeka.

Svježa kurkuma je narančaste boje, aromatičnog blagog ljuto-palećog i gorko smolastog okusa. Koristi se kao začin u mnogim indijskim jelima. Kurkuma je i prirodno bojilo i koristi se kao dodatak prehrani a u nekim dijelovima svijeta i za bojanje tkanina. U popisu dodataka prehrani na deklaracijama proizvoda ima oznaku E 100.

Kurkuma je bogata brojim spojevima različitih kemijskih skupima a pri tome su najvažnija eterična ulja i kurkuminoidi.

Tijekom duge povijesti kurkuma se koristila za liječenje brojnih bolesti i kao takva zadržana i danas. U narodnoj medicini koristi se protiv bolova različitog podrijetla, za probleme srca i žuči, protiv poremećaja rada jetre, nadutosti, umora, artritisa, menstruacijskih i urinarnih tegoba. Sve se više preporučuje i njezina svakodnevna upotreba u prevenciji i liječenju raka te prevenciji Alzheimerove bolesti.

Sa sigurnošću su potvrđena njezina antiseptička djelovanja, djelovanje na bakterije i na upalne procese te njezino antioksidativno djelovanje jer ima veliki kapacitet za vezivanje slobodnih radikala. Mnoga istraživanja pokazuju protuupalno djelovanje kurkume, posebice kod gihta. Aktivni sastojci kurkume koče upalne prostaglandine te tako djeluju protuupalno i imaju analgetski učinak. Cijeli je niz pozitivnih učinaka kurkume na probavni sustav: potiče lučenje probavnih enzima, poboljšava apsorpciju hranjivih tvari, stimulira peristaltiku crijeva, pojačava stvaranje sluzi u želucu te povoljno utječe na pravilan rad jetre i žuči.

Najvažniju ulogu za farmakološko djelovanje kurkume ima skupina žuto obojenih polifenola kurkuminoida koji kurkumi daju daju boju. Glavni polifenol je kurkumin i prema njegovom sadržaju se određuje vrijednost kurkume i njezinih pripravaka. Prosječan udio kurkumina u kurkumi u prahu iznosi 2-3 %, što znači da jedna žličica (oko 2 g) sadrži 40-60 mg kurkumina. Nasuprot tome, većina dodataka prehrani sadrži pročišćene ekstrakte kurkume s deklariranim standardnim količinama kurkumina ( 400-500 mg po jednoj dozi (kapsuli ili tableti)).

Na uspješnost peroralne upotrebe kurkume utječu i biokemijska svojstva kurkumina. Kurumin je hidrofoban i nestabilan u kiselom mediju želuca, pa je i njegova apsorpcija i biorasploživost nedovoljna. Da bismo povećali njegovu bioraspoloživost, dodaju se određene fitokemikalije koje s kurkuminom imaju sinergističko djelovanje (piperin i kvercetin). Učinci se mogu poboljšati i primjenom novih formulacija kurkumina (solubilizat u micelama).

Kurkuma na našem tržištu dolazi kao dodatak prehrani. Koristi se usitnjena droga ili ekstrakt kurkumina koji je standardiziran. Nalazimo ga u obliku praha, tableta i kapsula.

 

Literatura:

http://www.inpharma.hr/index.php/news/1535/19/Kurkuma-10-istina-i-zabluda

https://www.adiva.hr/nutricionizam/zdrava-prehrana/kurkuma-biljno-zlato-koje-se-vec-tisucama-godina-koristi-u-lijecenju/

https://www.vasezdravlje.com/hrana-i-zdravlje/kurkuma-vise-od-zacina

https://alternativa-webshop.com/collections/kurkuma1

PODIJELITE
LJEKARNA Lj.Kovačićek i T.Vujatović
LJEKARNA Lj.Kovačićek i T.Vujatović

LJEKARNA Lj.Kovačićek i T.Vujatović

Košarica
U košarici nema proizvoda!
Nastavite s kupovinom
0
1€ = 7.53450 kn